• Zadzwoń: +48 695 325 095
  • +48 89 532 24 91
  • Oddział w Warszawie: tel kom.: +48 695 642 448

Aktualności

24 XI 2017

Tymiankowy kurczak z cytrusami

Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 1,5kg) przecięty wzdłuż mostka lub kręgosłupa i rozpłaszczony kilka gałązek świeżego tymianku cytrynowego (lub jedna łyżka suszonego)
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 mandarynka
  • świeżo zmielony pieprz i sól morska
  • oliwa extra virgin w spray`u

Sposób przyrządzenia:
Nagrzewamy piekarnika do 200 stopni C. Kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem. Spryskujemy lekko spray`em z oliwą z obu stroni, nacieramy pieprzem i tymiankiem. Układny na ruszcie od brytfanny przeciętą stroną do dołu, wstawiamy razem z brytfanną do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 min, na ostatnie 10 min włączamy grill lub rumienienie. W międzyczasie kroimy cytrusy na połówki, wyciskamy z nich sok, zachowując skórki (można je pokroić na ćwiartki).

Wyjmujemy brytfanne z pieca. Na jej spód wlewamy wyciśnięty sok i rozkładamy skórki z cytrusów. Kładziemy na nie kurczaka (już nie m ruszcie, ale bezpośrednio m dnie brytfanki), przekrojoną stroną do góry i pieczemy pod grillem jeszcze z 30 min, aż będzie rumiany, a z nakłutej najgrubszej części udka będzie wypływał przezroczysty sok.

Jeśli użyje się nie rozciętego kurczaka to czas pieczenia może być dłuższy.

powrót

Formularz kontaktowy

Zapytaj nas o ofertę lub wycenę

wyślij

Strona korzysta z plikow cookies w celu realizacji uslug i zgodnie z Polityka plikow Cookies. Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu w Twojej przegladarce.